Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02 22:35 - Пратениците на Аллаху теаля - Иляс алейхиселям
Автор: turnert862 Категория: Регионални   
Прочетен: 48 Коментари: 0 Гласове:
0



 Илияс алейхиселям


Иляс алейхиселям е един от пророците изпратени към израйлските синове, беше определен от Аллах да предаде на хората вярата на Муса.

След Муса алейхиселям, всички пророци изпратени към израйлците, бяха изпратени да напомнят на хората, които забравиха и не спазваха заповедите на Тората.

В този период израйлтяните живееха във разпръснати малки държави в Сирия и околните райони. Това се дължеше на завладяването на Сирия от Юша бен Нун и неговото разделяне между израйлците. Един клан получи Баалбек и околните местности, където беше и Илияс алейхиселям.
 

Израйлтяните с времето се отклониха, започнаха раздор и смут сред тях. Забравиха заповедите на Аллаху теаля от Тората и започнаха да се молят на идоли. Когато пророкът Иляс беше изпратен, те се молеха на идол на име Баал, с височина от 8-10 метра. Иляс алейхиселям посъветва: "Откажете се от Баал и се поклонете на Аллах, Създателя на всичко." Но те не го послушаха.

Въпреки че ги заплаши с наказание от Аллах, те го изгониха от града си. Аллаху теаля отне благословията и плодовете от тях. Престанаха дъждовете, започна гладът. Животните умираха от жажда. Настъпиха разни бедствия върху тях. През годините на глада, Иляс алейхиселям тайно разкриваше вярата пред хората. Докато във всички домове беше глад, в домовете на вярващите, като чудо на Иляс, настана изобилие и благословение.

Докато всички ядяха трупове, техният дом беше пълен с храна. Съкровищата на владетеля на Баалбек бяха пълни. Но не можеха да намерят храна за закупуване. Накрая осъзнаха грешките си, намериха Иляс и помолиха го за прошка и приеха вярата. Към Иляс алейхиселям казаха: "Моли се за нас." Обещаха да последват всичко, което каже. Иляс алейхиселям се помоли на Аллаху теаля.
Изрази желание за премахване на бедствието.

Всевишният Аллах прие молитвата на пророк Иляс. Този град отново се оживи с изобилие и благословия след дълги дъждове. Природата се прероди. В страната възникна голямо облекчение. След това израйлтяните поискаха от пророк Иляс семена за засяване, след като благодарение на неговата молитва бяха спасени. 
Иляс алейхиселям се помоли и Аллах им насочи да засеят полетата със сол.

Невероятно, но вместо семена, сееха сол, която изведнъж даде плодове. Израйлтяните следваха пророка за известно време, но не успяха да се задържат на правдата. Отново паднаха в неблагодарност и се отклониха. След като пророк Иляс се оттегли с Божието съгласие, поради бунтовете си те започнаха да се разпадат. В Сура "Саффат" от Корана се предвижда, че поради бунтовете си те ще бъдат изпратени в Ада.

Според пренасяне от Абдулах ибни Аббас, когато Иляс алейхиселям напусна Балбек, той беше изпратен да обяви божествените заповеди, докато пътуваше из едно село. Той даваше насоки на хората в селото и ги призоваваше към вяра.

Селяните го посрещнаха с радост и му поискаха да прекара известно време в тяхното село. Той се съгласи и беше гост в къщата на една стара жена от израйлтяните. Тази жена имаше болен син, за когото не можеше да се намери лекарство. Старата жена разказа на Иляс алейхиселям за състоянието на сина си, и го помоли да се помоли на Аллах за изцеление и освобождение от това бедствие.  Иляс каза: "Не тъжи, изцелението е от Аллах."

Той взе аблук и извърши два реката намаз, молейки се на Аллаху теаля да изцели болното дете. Аллах чу молитвата му. Болното дете се излекува. Името на детето беше Елисей. След като се излекува, той повярва в Иляс алейхиселям, научи Тората от него и след смъртта на Иляс алейхиселям беше изпратен като пророк на израйлтяните.


Дарбите на Иляс алейхиселям:
1. Водата за пиене на град Ериха стана горчива за хората. Те съобщиха на пророка Иляс за този проблем и молиха за негова помощ. След това Иляс алейхиселям постави парче сол в горчивата вода и каза: "Стани сладка!" С Божието разрешение водата стана сладка и вкусна.

2. Една задлъжняла вдовица дойде при пророка Иляс, оплаквайки се от бедността си. Когато той я попита какво има у дома, тя отговори: "Имам малко масло." Иляс алейхиселям й каза: "Иди, сложи маслото в една посуда." Жената отиде и сложи маслото в съда. С чудото на пророка Иляс, маслото се умножи толкова много, че напълни много съдове с масло. Бедната жена не само изплати дълговете си, но и забогатя.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: turnert862
Категория: Регионални
Прочетен: 26046
Постинги: 80
Коментари: 25
Гласове: 47
Архив