Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03 22:57 - Пратениците на Аллаху теаля Локман
Автор: turnert862 Категория: Регионални   
Прочетен: 78 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.03 23:15


 Локман Хаким

Той живеел в района на Оман в Арабия по времето на пророк Давуд, с когото се срещал и учил от него. Локман Хаким, който беше мюфтия преди да му бъде обявено пророчество, спрял да дава фетви след като му беше обявено пророчество. Той станал част от народа на Давуд. На него беше дадена мъдрост. Също така се предполага, че той е племенник на пророк Ейюб алейхиселям. Името Локман се споменава в Корана, като е дадено на една сура. В дванадесетия айет на тази сура се казва: “Ние дадохме на Локман мъдрост.” Локман Хаким е учител на лекарите. Неговите мъдрости и наставления към сина му са известни.

Когато попитаха Локман Хаким как стигна до този статус, той отговори: “С правдивост, изпълнявайки задачите си, отказвайки се от излишни думи и дела.”

Хората му поискаха наставления, а той им каза: За да можеш да приложиш знанията на предшествениците и последователите, трябва да обърнеш внимание на осем неща.

Трябва да запазиш четирите неща в четирите времена:

Сърцето по време на поклонение, езика в обществото, гърлото по време на ядене и пиене и очите при влизане в чужд дом.

Никога не забравяй две неща: Величеството на Аллаху теаля и смъртта. И трябва да се стремиш да забравиш напълно две неща: Доброто което си направил, и злото от приятел или близки."

Някои от наставленията на Локман Хаким към сина му включват:

“Синко! Светът е като дълбока морска бездна. Мнозина са потънали в него. Твоят кораб трябва да бъде благочестие, товарът ти - вяра, а състоянието ти - упование. Може би по този начин ще успееш да се спасиш.”

“Синко! Никога не учи знание за да се хвалиш пред учените или за да спориш с безумници или за да правиш шум по време на обществени сбирки! Никога не оставяй знанието поради липсата му.”

“Синко! Ако видиш хората да споменават Аллах или да говорят за Него, присъедини се. Дори ако имаш знание, ще видиш ползата от него и ще усвояваш повече; ако имаш умения, ще ти ги предадат. От милостта към тях Аллах ще ти даде ползата от това. Ако видиш хората да не споменават Аллах или да говорят противно за Него, дистанцирай се от тях.”

"Синко! Не се гордей пред учените, не се препирай с глупавци и не търси знание само за да се покажеш пред хората на сбирките и събранията! Не отхвърляй знанието, като кажеш, че не ти е нужно." "Синко! Вземи само толкова от богатствата на света, колкото ти е необходимо, използвай излишъка за добро за бъдещето и не се отпускай толкова, че да се озовеш в беда или да станеш товар за другите.

“Синко! Не подценявай и не унижавай никога никого. Защото и неговият, и твоят Господ са един и същ.”

"Синко! Нека петелът да не е по-умен от теб! Той всяка сутрин повтаря молитвите, докато ти спиш."

"Синко! Напомняй на хората за доброто и насърчавай ги към него, но не забравяй за себе си! В противен случай ще станеш като свещ - осветляваш другите, но сам се изгаряш."

"Синко! Пази се от лъжата! Тя разваля религията ти и намалява уважението ти пред хората. Ще загубиш стидливостта, ценността и позицията си."

"Синко! Пази се от лоши навици и разсейването на ума. Недей бързай, за да не останеш без приятели. Върши работата с удоволствие, поемай се в трудностите. Бъди добронамерен към всички хора."

"Синко! Нека не бъдеш винаги в скръб, не направлявай сърцето си към проблемите. Да не желаеш напразно онова, което е в ръцете на другите. Приемай предопределението и бъди доволен от благословията, които ти е дал Аллах."

"Синко! Светът е временен и краткотраен. Твоят живот в света е само част от цялото. Оставащата част е все по-малка и скоро ще изчезне."

"Синко! Недей оставяй покаянието за утре, защото смъртта може да дойде внезапно." "Синко! Никога няма да съжалиш за момента на мълчание. Ако думата е сребро, то мълчанието е злато."

"Синко! Прехранвай се със чиста храна и консултирайте учените по делата си, питай как да ги изпълниш." "Синко! Продължавай да посещаваш обществото на учените. Както Аллах обновява земята с проливни дъждове през пролетта, така и светлината на мъдростта в обществото на учените осветлява сърцата на вярващите." "Синко! Когато направиш грешка, незабавно покай я и дарявай благотворителност."

"Синко! Запази бедността далеч от хулиганствотo чрез честни приходи.

"Синко! Действията стават чрез увереност (познание и познание на Аллах). Всеки действа според своята увереност. Липсата на действие произтича от липсата на увереност."

Когато Локман Хаким беше попитан "Как постигна мъдростта?", той отговори: "Не търсих нещо, което ми бе скрито. Не се занимавах с нещо, което не е моя задача."

За да се утвърдиш, постоянно се моли, насърчавайки доброто и забранявайки злото, за да помогнеш на другите да постигнат съвършенство и да поддържаш обществото по правилния път. Трябва да имаш търпение пред предизвикателствата, които срещаш, защото да насърчаваш доброто и да забраняваш злото не е лесна задача. Възможно е да изпиташ различни трудности и е важно да имаш търпение. Всяко от тези постъпки е от значение и трябва да се изпълняват с покорност, без гордост и самонадеяност, докато насърчаваш доброто и забраняваш злото. Не се издигай с високомерие. Защото Аллах не одобрява гордите и самовлюбените. Покажи сдържаност във всяко действие, намали гласа си и говори с умереност. Защото най-неприятният звук е като онзи на магаретата.

Това, което правиш, независимо дали е добро или зло, дори да е дълбоко скрито семе. Високо или ниско, действията ти се разкриват от Аллах и представят пред теб в бъдещето. Силата на Аллах е толкова голяма, че достига до най-тайните детайли и ги познава със своето знание.

Този текст отразява важни уроци за благочестие и мъдрост от Локман Хаким, които ни напомнят за значението на благодарността към Аллах и за правилното поведение в живота.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: turnert862
Категория: Регионални
Прочетен: 26049
Постинги: 80
Коментари: 25
Гласове: 47
Архив